De Staffordshire Bull Terrier

Zindelijkheid? Alleen zijn? Gehoorzamen? In dit onderdeel kan je alle je vragen, weetjes en ideeën m.b.t opvoeding en gedrag kwijt.
Forumregels
Stefan
Erelid
Erelid
Berichten: 6850
Lid geworden op: 12 Jan 2004, 09:30
Contact:

De Staffordshire Bull Terrier

Berichtdoor Stefan » 26 Nov 2013, 20:58

[b]Karakter en opvoeding[/b]De Staffordshire Bull Terriër is karaktervol, een persoonlijkheid, maar toch gehoorzaam! Een familiehond, aanhankelijk en uiterst tolerant en lief voor kinderen, gehecht aan baas en/of bazin.Sommige Staffordshire Bull Terriërs zijn volgzaam, intelligent en gemakkelijk op te voeden. Anderen daarentegen kunnen gewoon niet rustig zijn, lopen over van onstuimige vriendelijkheid en zijn bijzonder eigenzinnig. Dit type moet met bijzonder stevige (en soms harde!!) hand worden aangepakt, terwijl het meer zachtaardige type gemakkelijk in de gevoelens te kwetsen is en dat men diep kan treffen met een paar harde woorden.De Stafford past zich goed aan de omstandigheden aan en autorijden is een feest; hij zal alles doen, als hij maar mee mag!Tegenover andere honden is hij in het algemeen dominant en intolerant.

Een puppy cursus en gehoorzaamheidstrainingen zijn zeker aan te raden. Ook zal de eigenaar, gezien de oorsprong van het ras te allen tijde zijn verantwoordelijkheid moeten nemen ten aanzien van andere honden en een eerste gevecht uit de weg moeten gaan.[b]Beweging[/b]Met een Staffordshire Bull Terrier kun je wat bewegen betreft verschillende kanten op. Voorop staat altijd: beweging is goed voor de hond (en zijn baas).

Mits het niet regent, want aan regen hebben ze meestal een hekel, zullen volwassen Staffords graag mee uit gaan. Desgewenst langere tijd, als je dat zelf leuk vindt. Maar het hoeft niet: een Stafford is ook tevreden met per dag een stevige wandeling en verder wat kortere uitlaatrondjes.[b]Los laten lopen?[/b]Los laten lopen kan problematisch zijn. Staffords zijn tegenover andere honden in het algemeen dominant en intolerant. Tevens hebben Staffords soms een flinke jachtpassie. In gebieden waar wild, katten of schapen lopen kunnen ze er dus van door gaan. Aan verkeer storen ze zich dan niet. Dus dat is een dubbel risico. Het kan zijn dat je een Stafford treft met minder jachtlust, dat je de hond kunt uitlaten in gebieden waar hij geen opwindende luchtjes in de neus krijgt, of dat je zo’n sterke band met de hond hebt dat hij terug te roepen is. Het kan allemaal meevallen. Maar reken er vooraf niet op, stel je in op lange wandelingen aan de lijn. Om dezelfde reden zal de tuin voorzien moeten zijn van een goede afscheiding. Stevig gaas of betonmat, een meter hoog, aan de onderkant een stukje de grond in, of een muur of schutting, en het poortje goed afsluitbaar. Dit zijn geen overbodige veiligheidsmaatregelen.[b]Tot negen maanden[/b]Een pup mag overigens nog niet lang meelopen. Overbelasting kan z’n opgroeiende ledematen en gewrichten schaden. Tot een maand of negen kun je een simpele regel hanteren om de lengte van een wandeling te berekenen: vijf minuten per maand dat de hond oud is. Dus een pas afgehaalde pup van acht, negen weken mag tien minuten aan de lijn meelopen, een hond van drie maanden een kwartier. Meerdere malen wandelen per dag zijn toegestaan, langer buiten zijn om met de wereld kennis te maken is ook geen probleem, maar langer laten meelopen, dat is sterk af te raden als je het goed met je puppy voor hebt.[b]Trappen lopen[/b]Zolang de hond opgroeit moet trappen aflopen voorkomen worden. Daarmee kan hij zijn voorhand ernstig beschadigen. Trap op mag in die fase best een keertje – bijvoorbeeld om traplopen te leren als dat belangrijk is – maar niet als dagelijkse routine. Een Stafford houden op een bovenhuis zonder lift is om deze reden een grote opgave. Tot de hond volgroeid is wordt veel gevergd van de spierkracht van de baas. Bij elk uitje is het: tillen en dragen.

Terug naar “Opvoeding en gedrag”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten