Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar meer..

Voor allerlei onderwerpen. Hier kun je dus kletsen over van alles en nog wat, het hoeft hier dus niet speciaal over honden te gaan.
Forumregels
Gebruikersavatar
Zumvlieg
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 5541
Lid geworden op: 30 Jan 2011, 19:54
Locatie: Nop
Contact:

Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar meer..

Berichtdoor Zumvlieg » 30 Okt 2014, 09:09

Belangrijk nieuws: honden mogen om gedrag niet zomaar meer worden gedood

In het Besluit Houders van Dieren dat onlangs is ingegaan en onderdeel is van de Wet Dieren staat dat honden, katten en aangewezen ganzen alleen nog maar gedood mogen worden in de hieronder aangewezen gevallen a. tot en met e. Bij geval e. staat omschreven dat een dier gedood mag worden vanwege ‘niet te corrigeren’ gevaarlijke gedragskenmerken. In de uitgebreidere uitleg over dit artikel 1.10 staat “Bovendien moet het gevaar niet kunnen worden weggenomen door trainingen en het volgen van cursussen”. Dat betekent dat vanaf het ingaan van dit besluit een hond niet meer mag worden gedood als er geen poging is ondernomen om het gevaarlijke gedrag middels training en cursussen te corrigeren. Letterlijk betekent dat een hond uit de opslag niet meer zoals voorheen gedood mag worden, maar altijd de kans verdient op training om te kijken of het gedrag te corrigeren is. Dat betekent ook dat een dierenarts hier rekening mee dient te houden en een hond niet mag doden omdat de eigenaar zegt dat zijn hond gevaarlijk is. De dierenarts zal zich dan eerst op de hoogte moeten stellen van een gedragsdeskundige die vast gesteld moet hebben dat de betreffende hond een gevaar is voor zijn omgeving en dan moet nog gekeken worden of het gedrag van de hond middels training en cursussen niet te veranderen is. Hoe dat laatste vast te stellen is zonder training lijkt ons moeilijk. En ook dierenasielen en andere hondenopvangen mogen een hond zonder dat deze een kans op training heeft gehad, niet meer doden om zijn gedrag. Als dit artikel 1.10 daadwerkelijk nageleefd gaat worden is dit een enorme vooruitgang in het rechtvaardig behandelen van de hond.

§ 3 Doden van dieren

Artikel 1.9 Toepassingsbereik

Als diercategorieën als bedoeld in artikel 2.10, eerste lid, van de wet worden aangewezen ganzen, honden en katten.

Artikel 1.10 Gevallen waarin dieren mogen worden gedood

Als gevallen als bedoeld in artikel 2.10, eerste lid, van de wet worden aangewezen gevallen waarin:

a. een dier wordt gedood ter beëindiging of voorkoming van onmiddellijk gevaar voor mens of dier;

b. een dierenarts heeft vastgesteld dat doden in het belang van het dier is;

c. dat doden bij of krachtens enig wettelijk voorschrift of ingevolge een EU-verordening is voorgeschreven;

d. een dier wordt gedood ter beëindiging van ondraaglijk lijden van het dier;

e. een dier wordt gedood vanwege niet te corrigeren gevaarlijke gedragskenmerken.

Artikel 1.10 Gevallen waarin dieren mogen worden gedood In deze bepaling worden op grond van artikel 2.10, eerste lid, van de wet de gevallen aangewezen waarin het is toegestaan dieren behorende tot de in artikel 1.9 aangewezen diercategorieën te doden. De gevallen zijn aangewezen met het oog op brede toepassing bij alle dieren. Zoals echter is toegelicht in paragraaf 4.4 wordt eerst ervaring opgedaan door middel van het aanwijzen van een beperkt aantal diersoorten. Naar aanleiding van opgedane ervaring, of van uitbreiding van de aangewezen diercategorieën kan de lijst met aangewezen gevallen waar nodig worden aangevuld. Bij het in onderdeel a genoemde geval, ter beëindiging of voorkoming van onmiddellijk gevaar voor mens of dier, moet gedacht worden aan noodsituaties waarin direct gehandeld moet worden om een mens of een dier te beschermen. Het in onderdeel b opgenomen geval, ter beëindiging van ondragelijk lijden van het dier, is onder meer aan de orde wanneer sprake is van zodanig lijden van het dier dat het te lang zou duren om de gang naar de dierenarts te maken. Wanneer in Europese of nationale regelgeving het doden van een dier is voorgeschreven, heeft daarbij de afweging plaatsgevonden of het doden in dat geval noodzakelijk is. Deze afweging hoeft in het kader van dit artikel niet opnieuw plaats te vinden. Daarom is het op grond van onderdeel c toegestaan een dier te doden, indien dat doden bij of krachtens enig wettelijk voorschrift of ingevolge een EG-verordening verplichtend is voorgeschreven. In onderdeel d is voorzien in het geval waarin een dierenarts heeft vastgesteld dat het doden in het belang van het dier is. Hierbij kan worden gedacht aan de situatie waarin een dier ernstig ziek is en het dier, door het te doden, een lijdensweg wordt bespaard. De constatering dat het doden in het belang van het dier is, is voorbehouden aan een dierenarts omdat deze over de kennis beschikt die noodzakelijk is om een dergelijke beslissing te kunnen nemen. Van niet te corrigeren gevaarlijke gedragskenmerken, genoemd onder e, is sprake indien door een deskundige is vastgesteld dat het dier een gevaar voor zijn omgeving oplevert. Bovendien moet dit gevaar niet kunnen worden weggenomen door het volgen van cursussen of trainingen met het dier.Zijn wij hier blij mee? Mijn mening:Ik weet niet of ik hier heel blij mee ben. Zou ik zitten met een mens agressieve hond (die een mens heeft gebeten) zou ik willen dat die hond wordt afgemaakt. Geen trainingen, geen cursussen. Een hond van ons kaliber die een mens bijt vind ik niet kunnen. Om maar een voorbeeld te noemen. Dus wat krijg je straks? Nog meer honden in de opvang en asiels die mensen hebben gebeten en 'herplaatst' gaan worden.... :(Toevoeging: Ik zie nu trouwens ook dat je bij mensagressie dus wel mag laten doden, maar eerst moet aantonen dat ie mensagressief is dan.Toevoeging: Overigens is dit NIET gericht op de schietpartijen van de politie.

Toska
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 1503
Lid geworden op: 12 Aug 2013, 18:18
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor Toska » 30 Okt 2014, 09:40

Kijk het is goed dat een dierenarts een handvest krijgt,bij twijfel aan wat de bazen zeggen,kan zo'n da zich beroepen

op artikel....ik geloof best dat er mensen zijn die onnodige een hond als gevaarlijk bestempelen.Zou ik een dierenasiel of opvang hebben dan zou ik bij voorbaat,bepaalde rassen mijden omdat ik niet zou willen

opgezadeld worden,met honden die ik niet zou kunnen herplaatsen,gedrragstherapeuten moet betalen.

Ik heb ook grote twijfel bij de kundigheid van vele gedragsdeskundigen.Ik heb altijd gezegd dat ik Vigo nooit zou herplaatsen en volgens artikel 1.10 zou dat dus geen probleem zijn,Artikel 1.10 Gevallen waarin dieren mogen worden gedood

Als gevallen als bedoeld in artikel 2.10, eerste lid, van de wet worden aangewezen gevallen waarin:

a. een dier wordt gedood ter beëindiging of voorkoming van onmiddellijk[b] gevaar[/b] voor mens of [b]dier[/b];

e. een dier wordt gedood vanwege[b] niet te corrigeren gevaarlijke gedragskenmerken[/b].

Ik zet even mijn voordeur open als de buurt hun hondjes gaan uitlaten en het is gebakken. :DIk denk eerlijk gezegd,dat sommige van onze staffordjes nog makkelijk een spuitje zouden kunnen krijgen.

mau_.
Ben Niet Weg Te Slaan staff
Ben Niet Weg Te Slaan staff
Berichten: 576
Lid geworden op: 08 Apr 2013, 21:02
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor mau_. » 30 Okt 2014, 10:21

[quote="Zumvlieg"]


Zijn wij hier blij mee? Mijn mening:Ik weet niet of ik hier heel blij mee ben. Zou ik zitten met een mens agressieve hond (die een mens heeft gebeten) zou ik willen dat die hond wordt afgemaakt. Geen trainingen, geen cursussen. Een hond van ons kaliber die een mens bijt vind ik niet kunnen. Om maar een voorbeeld te noemen. Dus wat krijg je straks? Nog meer honden in de opvang en asiels die mensen hebben gebeten en 'herplaatst' gaan worden.... :(Toevoeging: Ik zie nu trouwens ook dat je bij mensagressie dus wel mag laten doden, maar eerst moet aantonen dat ie mensagressief is dan.Toevoeging: Overigens is dit NIET gericht op de schietpartijen van de politie.[/quote]
Dat is slechts 1 kant van de medaille. Niet leuk nee, maar de andere kant heeft z'n voordelen, en die zijn ook wat waard. Zo dat je hond in de opslag niet meer zomaar mag afgemaakt worden wegens een slechte test (testen die niets eens betrouwbaar blijken te zijn). En dat DA's zich op een wet kunnen beroepen als eigenaren te gemakkelijk van hun hond afwillen. Ik denk eerlijk gezegd, dat als je hond een mens blijkt gebeten te hebben, en je gaat hier serieus mee om, dat je ook vrij snel een gepaste gedragsdeskundige kan vinden die z'n mening wil geven waardoor de hond alsnog afgemaakt kan worden. Zou er dus niet teveel mee inzitten.

Gebruikersavatar
saskia1987
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 1452
Lid geworden op: 08 Nov 2010, 16:28
Locatie: Hengelo
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor saskia1987 » 30 Okt 2014, 10:48

Hmm ik weet eigenlijk niet beter. Praktijk waar ik heb gewerkt liet nooit honden inslapen als mensen daar om vroegen. We stuurden ze eerst door naar idd gedragsdeskundigen.. En dan heb je nog medicatie.. En als echt niet meer ging dan wel.
[img]http://i1038.photobucket.com/albums/a461/saskia1987/0a730990-ca5b-4fe5-b389-ed6ab4b5394e_zps4abc5d7d.jpg[/img]

Gebruikersavatar
ramona.n.d
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 1932
Lid geworden op: 27 Mei 2012, 10:24
Locatie: Wehl
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor ramona.n.d » 30 Okt 2014, 10:53

Ik was juist opgelucht dat mijn dierenarts mij begreep bij zara en dat er niet nog meer met haar getrokken moest worden en gedaan en dat ik kon zeggen wanneer het genoeg is... vind het namelijk ook dat er veel mensen en zogenaamde gedragstherapeuten maar aan willen kloten met honden maar die zien de hond maar 1x per week/maand en de andere tijd zit de eigenaar met een hond die onbetrouwbaar is en met veel pijn omdat de daad alleen maar uitgesteld word. Maar ik snap beide kanten
[img]http://i1171.photobucket.com/albums/r545/Ramona_Floor/onderschrift1_zpsf32ec871.jpg[/img]

Iedere hond verdient een thuis, maar niet iedere thuis verdient een hond!

Siggy 09-08-2007

Marley 13-05-2014

Zara *13-05-2011 / † 10-07-2014

Gebruikersavatar
Zumvlieg
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 5541
Lid geworden op: 30 Jan 2011, 19:54
Locatie: Nop
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor Zumvlieg » 30 Okt 2014, 11:01

[quote="saskia1987"]Hmm ik weet eigenlijk niet beter. Praktijk waar ik heb gewerkt liet nooit honden inslapen als mensen daar om vroegen. We stuurden ze eerst door naar idd gedragsdeskundigen.. En dan heb je nog medicatie.. En als echt niet meer ging dan wel.[/quote]Maar ook met een hond van ons ras dat een mens heeft gebeten? Of de eigenaar?


[quote="mau_."]

Dat is slechts 1 kant van de medaille. Niet leuk nee, maar de andere kant heeft z'n voordelen, en die zijn ook wat waard. Zo dat je hond in de opslag niet meer zomaar mag afgemaakt worden wegens een slechte test (testen die niets eens betrouwbaar blijken te zijn). En dat DA's zich op een wet kunnen beroepen als eigenaren te gemakkelijk van hun hond afwillen. Ik denk eerlijk gezegd, dat als je hond een mens blijkt gebeten te hebben, en je gaat hier serieus mee om, dat je ook vrij snel een gepaste gedragsdeskundige kan vinden die z'n mening wil geven waardoor de hond alsnog afgemaakt kan worden. [b]Zou er dus niet teveel mee inzitten[/b].[/quote]


Ik zit er niet mee, het zal mij persoonlijk een rotzorg zijn verder wat een ieder met zijn hond doet. Maar het is nogal iets wat schade kan aanrichten aan dit soort honden. Wat niet minimaal opgenomen wordt in de media dan weer... Ik bedoel, ik vind het echt heel apart dat er nog steeds mensen bestaan die een hond willen laten herplaatsen bij het bijten van een kind bijv.Ik noem nu natuurlijk ook wel dramatische en gesloten situaties, maar daar gaat het mij in deze ook om.

Maar misschien denk ik dan weer te ver hiermee.

Gebruikersavatar
saskia1987
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 1452
Lid geworden op: 08 Nov 2010, 16:28
Locatie: Hengelo
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor saskia1987 » 30 Okt 2014, 12:54

Euhm zo ver ik weet wel..

Maar goed ik heb eerlijk gezegt nog nooit een stafford binnen gekregen die mensen beet..Wel een sharpei, en een weinermeraner geval of hoe je dat ook schrijft.
[img]http://i1038.photobucket.com/albums/a461/saskia1987/0a730990-ca5b-4fe5-b389-ed6ab4b5394e_zps4abc5d7d.jpg[/img]

Gebruikersavatar
Zumvlieg
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 5541
Lid geworden op: 30 Jan 2011, 19:54
Locatie: Nop
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor Zumvlieg » 30 Okt 2014, 14:31

Kijk als je dit meekrijgt verder in je opleiding dan is dat gewoon zo, en neem je dat gewoon aan. Maar met wat je nu weet, zou jij een van je honden die je zoontje bijt, in therapie willen hebben of onder de medicijnen?Ik zou wel uitkijken!

Toska
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 1503
Lid geworden op: 12 Aug 2013, 18:18
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor Toska » 30 Okt 2014, 14:51

[quote="Zumvlieg"]Kijk als je dit meekrijgt verder in je opleiding dan is dat gewoon zo, en neem je dat gewoon aan. Maar met wat je nu weet, zou jij een van je honden die je zoontje bijt, in therapie willen hebben of onder de medicijnen?Ik zou wel uitkijken![/quote]

Als we een hond hebben die mensen bijt,dan kunnen we nog de politie bellen met een smoesje en als die aan de deur

komt dan zeggen we"Fifi pak ze" :D

(sorry,ik kan het niet laten,dit voorval kwam onmiddellijk bij mij op,toen ik je bericht las )

Gebruikersavatar
saskia1987
Forum Verslaafde Staff
Forum Verslaafde Staff
Berichten: 1452
Lid geworden op: 08 Nov 2010, 16:28
Locatie: Hengelo
Contact:

Re: Belangrijk nieuws: Honden mogen om gedrag niet zomaar me

Berichtdoor saskia1987 » 30 Okt 2014, 14:52

Ja je hebt wel een punt hoor, snap het ook wel.. Denk als er 1 me zoon bijt ik hem zelf wel de nek omdraai dan.. Maar er zijn helaas ook veel mensen die gewoon van de hond af willen en dan verhalen gaan verzinnen.. Zo heeft de da zelf een hond ' gered' hij zou vals zijn.. Maar ze vertikte on hem in te laten slapen hondje heeft nog jaren bij haar geleefd.. Zonder problemen.
[img]http://i1038.photobucket.com/albums/a461/saskia1987/0a730990-ca5b-4fe5-b389-ed6ab4b5394e_zps4abc5d7d.jpg[/img]


Terug naar “Old Cross Guns Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten